• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10
Terras bij een café in Reykjavik | IJsland Tours
In de stad Reykjavík zijn de eetgelegenheden de afgelopen jaren enorm toegenomen. De beschikbaarheid voor lekker eten is nog nooit zo groot geweest, met een scala aan restaurants die verse, traditionele IJslandse ingrediënten aanbieden, bereid met vaak internationale fusies. Door dit grote aanbod is er voor ieder wat wils, van de gelikte gastronomische restaurants tot de knusse vegan tentjes. Lees deze blog vooral niet met lege maag, want het aanbod is om je vingers bij af te likken!

Betaalbaar uit eten

Iedereen weet dat IJsland niet de voordeligste bestemming is. Ook niet als het op dineren aankomt. Daarom speciaal voor mensen die ècht lekker willen eten, maar niet ‘platzak’ terug willen komen van hun vakantie: de top 5 betaalbare plekken om te dineren.

1. Ramen Momo
Ramen Momo is toegewijd om Reykjavík te voorzien van culinaire schatten zoals ramen, dumplings en vele andere heerlijke lekkernijen. De vier belangrijkste gerechten die Ramen serveert, zijn als volgt: Ramen-noedels, Udon-noedels, momo-dumplings en sandwiches met gestoomde broodjes. Het restaurant is zich bewust van zowel het milieu als gezonde eetgewoonten en heeft de enige biologische noedels in de stad. Ze maken altijd hun eigen noedels in eigen huis van lokaal geproduceerde ingrediënten. Ramen Momo biedt zelfs een korting op de prijs voor degenen die hun eigen containers meenemen naar het etablissement, waardoor plastic en een aardige cent worden bespaard.

Een punt moet duidelijk worden gemaakt met Ramen Momo; dit is een klein noodle-station, met zitplaatsen binnen voor ongeveer acht personen. Er zijn soms nog twee stoelen buiten, maar al met al is Ramen Momo iets meer van het type staanplaatsen, grab-and-go.

Je vindt Ramen Momo op Tryggvagata 16, 101 Reykjavík.

2. Hlemmur Matthöll
Hlemmur Square is het centrale busstation van Reykjavík en jarenlang werd de ruimte nauwelijks benut. Toen eindelijk (!) in 2017, werd er een langverwachte foodhal geïntroduceerd die met veel enthousiasme werd onthaald: Hlemmur Mathöll. Hlemmur Mathöll biedt een scala aan verschillende smaken van tien verschillende leveranciers, waarvan een groot deel tegen een redelijke prijs kan worden gekocht.

Brauð & Co. is bijvoorbeeld een ambachtelijke bakkerij die een scala aan broodjes en gebak serveert, La Poblana richt zich op Mexicaanse taco’s, Báhn Mí biedt Vietnamees streetfood en Jóm Frúin serveert open sandwiches in Deense stijl.

Je vindt Hlemmur Matthöll op Laugavegur 107, 105 Reykjavík.

3. Public House
Het lijkt in eerste instantie op een bruine kroeg waar je voornamelijk bier kunt bestellen, maar niets is minder waar! Deze sfeervolle eetbar heeft een ruim assortiment aan verschillende kleine gerechten, van vis en eend tot vegetarisch. Hierdoor kun je er je eigen proeverij van maken.

Je vindt Public House op Laugavegur 24, 101 Reykjavík.

4. Icelandic Street Food
Als je IJsland wilt proeven, is er geen betere plek voor betaalbare lokale gerechten dan Icelandic Street Food. De kunst van dit informele restaurant is de eerste plaats om traditionele IJslandse gerechten te serveren met de benadering van fastfoodrestaurants.

Het menu is eenvoudig, maar je kunt niet fout gaan, wat je ook bestelt. Ze serveren hun heerlijke traditionele lamssoep en schaaldiersoep in broodkommen, waardoor ze een behoorlijk vullende maaltijd zijn. Je kunt ook hun smakelijke visstoofpot met roggebrood erbij kiezen, het wordt niet meer IJslands dan dit! Als zoete traktatie serveren ze typische IJslandse pannenkoeken en hjónabandssæla, een cake waarvan de naam zich vertaalt naar: Marriage Bliss.

Je vindt Icelandic Street Food op Lækjargata 8, 101 Reykjavík.

5. Reykjavik Fish Restaurant
Gelegen bij de haven van Reykjavik vindt je het Reykjavik Fish Restaurant, de naam zegt het al, voor fish & chips ben je hier aan het goede adres! Ze serveren hier vers gevangen vis in de vorm van visburgers en vissoep, met aan de zijkant het typische IJslandse roggebrood.

Je vindt Reykjavik Fish Restaurant op verschillende locaties in Reykjavik: Tryggvagata 8, Frakkastigur 12 & Skolavordustigur 8.

Gastronomische restaurants

De dagen met gelimiteerde menu’s zijn verleden tijd in Reykjavik. Fine dining is ook in deze prachtige hoofdstad volop te vinden. Voor de fijnproevers hebben we er 16 op een rij gezet. Van verfijnde restaurants, gastropubs, brasseries tot bistro’s met zowel IJslandse, fusion- als internationale gerechten.

Restaurant Dill
Het eerste en enige IJslandse restaurant dat een Michelinster heeft gekregen. Dill staat al een tijdje bekend als het beste en meest exclusieve restaurant van IJsland, dus toen ze begin 2017 een Michelin-ster kregen, was dat geen verrassing.

De exclusiviteit is vooral te danken aan de kleine omvang en beperkte openingstijden, het is alleen geopend van woensdag tot en met zaterdag vanaf 18.00 uur. Boekingen moeten daarom maanden van tevoren worden gemaakt. Máár, het is het wachten meer dan waard! Denk alleen al aan het goddelijke Scandinavische eten, gemaakt met IJslandse ingrediënten van topkwaliteit.

Bij aankomst kun je kiezen tussen een vast menu van vijf of zeven gangen, met enkele proeverijen voordat de maaltijd begint, zodat iedereen in het restaurant van dezelfde gerechten geniet. Een bijbehorende wijnarrangement is uiteraard beschikbaar, maar het is mogelijk om, desgewenst, drankjes per glas te nuttigen.

Restaurant Dill is te vinden op Laugavegur 59, 101 Reykjavík.

Restaurant Kol
Kol is een stijlvol, hip en levendig restaurant in het centrum van Reykjavík, op slechts een steenworp afstand van de kerk Hallgrímskirkja. Het eten is ongelooflijk, net als de cocktailselectie. Het menu bevat zeevruchten, vlees en gevogelte en heeft vegetarische en veganistische opties. De gerechten kunnen lactose- en glutenvrij worden gemaakt.

Restaurant Kol is te vinden op Skólavörðustígur 40, 101 Reykjavík.

The Food Cellar
The Food Cellar, of Matarkjallarinn, bestaat uit een lounge-achtige bar en eetgedeelte, met elke avond livemuziek op een prachtige palissander vleugel uit 1890. Dit is een brasserie waar het menu een mix is van zeevruchten en lamsvlees, met vegetarische opties, maar veelal gericht op IJslandse ingrediënten. Tip: ga voor het verrassende zes-gangenmenu of bestel à la carte.

The Food Cellar is te vinden op Aðalstræti 2, 101 Reykjavík.

ÓX Restaurant
Op zoek naar iets unieks? Dan zit je bij restaurant ÓX zeker goed. Naast Restaurant Dill, die ik eerder noemde, heeft ook dit restaurant een Michelin-ster. Wat het echter uniek maakt is dat het restaurant plek biedt voor slechts 17 gasten. Het menu staat vast en de chefkok neemt je mee op een culinaire reis; een gegarandeerd onvergetelijke avond! Tip: reserveer vroeg van te voren een tafel!

ÓX Restaurant is te vinden op Laugavegur 55, 101 Reykjavík.

Vegetarisch & vegan

Doordat het scala aan restaurants in Reykjavik flink is toegenomen, zijn daarnaast de opties voor vegetariërs & veganisten ook flink uitgebreid! Steeds meer mensen zijn met het oog op onder andere duurzaamheid bewuster gaan eten, ook Reykjavik heeft dit opgepakt. Inmiddels zijn er in veel restaurant al verschillende vegetarische en af en toe ook vegan opties. Hieronder geef ik je een aantal hele groene keuzes mee, restaurants die all-in zijn gegaan en volledig vegetarisch en/of vegan menu aanbieden.

Vegan World Peace
Gelegen in een oud gebouw uit 1860 vind je deze vegan oase. Het restaurant is knus ingericht en de oude houten balken geven de sfeer van het gebouw weer. Met een heel ruim assortiment aan gerechten (ruim 36!) is alles 100% vegan! Daarnaast bieden ze ook verschillende glutenvrije opties aan.

Vegan World Peace is te vinden op Aðalstræti 2, 101 Reykjavik.

Mama Reykjavik
Midden in het centrum van Reykjavik is dit vegan restaurant te vinden. Ze zijn volledig gericht op duurzaamheid en biologisch & plantaardig eten. Van wraps tot smoothies en de lekkerste hummus. Deze kleurrijke plek nodigt je uit om een momentje van rust te pakken tijdens je dag in Reykjavik en te genieten van het veelzijdige menu.

Mama Reykjavik is te vinden op Bankastræti 2, 101 Reykjavik

Chickpea Reykjavik
In dit restaurant hebben ze zowel vegetarische als vegan opties. Met hun inspiratie gehaald uit onder andere de Marokkaanse keuken is dit familiebedrijf een favoriete spot in Reykjavik. Je kunt er dineren of bijvoorbeeld gaan voor een wrap to-go. Alle gerechten worden bereidt met verse groenten en kruiden en ze zien eruit om je vingers bij af te likken!

Chickpea Reykjavik is te vinden op Hallveigarstígur 1, 101 Reykjavik

Loving Hut
Van dit vegan restaurant zijn er wereldwijd ruim 200 locaties te vinden! Gemaakt met veel liefde, zoals ze het zelf zeggen, zijn de gerechten zowel vegan als vegetarisch. Ze hebben heerlijke Aziatische soepen en de meest lekkere vegan desserts.

Loving Hut is te vinden op Laugavegur 164, 105 Reykjavik